Voedselplaat voor biggen is Het Beste Idee van Varkensland

De Voedselplaat van Dick Wermink uit het Overijsselse Witharen, waarmee de klauwgezondheid van biggen wordt verbeterd, is verkozen tot Het Beste Idee van Varkensland 2023. De publieksprijs werd toegekend aan Dennis de Vries en Roy Janssen met hun idee voor natuurlijk daglichttoetreding via daglichtbuizen.

Zeugenhouder Dick Wermink ontwikkelde een betonnen voederplaat voor stallen waar gespeende biggen verblijven. Deze plaat verbetert de klauwgezondheid en helpt bij het voorkomen van problemen zoals kreupelheid die veroorzaakt worden door kunststof roostervloeren. “Op kunststof roostervloeren slijten de klauwen van biggen nauwelijks af, waardoor de dieren lange tenen krijgen en O-benen kunnen ontwikkelen. Dit veroorzaakt vaak problemen zodra de biggen op het vleesvarkensbedrijf komen. Hier komen ze met hun gevoelige klauwen op een betonvloer te staan, waardoor kreupelheidsproblemen ontstaan. Dit voederbord is niet alleen gunstig voor de hoeven van de dieren, het betekent ook een stap voorwaarts in het behoud van lange staarten”, aldus Wermink.

Naast de onafhankelijke vakjury kon ook het publiek stemmen. Bij ruim 140 aanwezigen in Aeres Hogeschool Dronten en een bijna vergelijkbaar aantal kijkers online, werd het idee van Roy Janssen en Dennis de Vries als favoriet verkozen. Zij bedachten een systeem met bijverlichting via ledlampen in daglichtbuizen voor gegarandeerde lichtopbrengst. Het is beter toepasbaar gemaakt voor stalomstandigheden en stalklimaat. Daarnaast vermindert het energieverbruik en verbetert de verlichting voor de dieren op een natuurlijke manier.

Lees het hele bericht op hetbesteideevanvarkensland.nl