Thema_06_Smaakvol_Vlees

Van kop tot staart

Van de kop tot de staart: van een varken is vrijwel elk deel eetbaar. Karbonades van de rug en schouders, speklappen van de buik, hamlappen van de billen en smakelijke varkenshaasjes van de onderrug. De poten en staart voegen extra smaak toe aan de erwtensoep. En de oren zijn gedroogd een heerlijke kauwlekkernij voor honden.

Ook de organen van varkens zijn eetbaar en smaakvol. In diverse Aziatische landen zijn de nieren, lever en testikels van varkens dan ook ware delicatessen.

Bron van vitaminen, eiwitten en mineralen

Varkensvlees is rijk aan de vitaminen B1 en B6 en een bron van vitamine B12 en het mineraal zink. Dat schrijft het Voedingscentrum. Daarnaast levert varkensvlees vitamine B2 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen. Varkenslever is bovendien rijk aan vitamine A.

Van nature bevat varkensvlees eiwit en vet en geen koolhydraten. Wel kunnen er bij het bereiden koolhydraten aan vlees worden toegevoegd, bijvoorbeeld als het vlees gepaneerd wordt.

De voedingswaarde van vleesproducten, zoals gehaktballen, boomstammetjes, slavinken en worsten, hangt af van hoe en met welk vlees het gemaakt is. Vaak zit er veel zout in. Dat geldt ook voor gemarineerd vlees en vleeswaren als varkensrollade, bacon en ontbijtspek.

Schijf van Vijf

Onbewerkt mager varkensvlees, zoals varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes en hamlap, staat in de Schijf van Vijf. Niet in de Schijf van Vijf staan de vettere producten: speklap, krabbetjes, half-om-half gehakt. Ook bewerkt varkensvlees, zoals gemarineerd en gepaneerd varkensvlees en vleeswaren staan niet in de Schijf van Vijf.

Varkenshaas_Varkens-tegen-verspilling
Varkenshaas_Varkens-tegen-Verspilling

Nederlanders zijn gek op varkensvlees

Na kip en rund is varken de meest gegeten vleessoort in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van de POV, de Productenorganisatie Varkenshouderij. Van de ruim tweeduizend respondenten gaf meer dan 86% aan regelmatig een karbonade, speklap of varkensworst te eten. Zeventig procent eet twee of meer dagen per week varkensvlees, anderhalf procent trakteert zichzelf daar zelfs iedere dag op.

Op de vraag waarom vlees op tafel gezet wordt, zijn de respondent duidelijk: omdat ze het zo lekker vinden (83%). Ook kiezen veel mensen voor een maaltijd met vlees om zo een gevarieerde hoeveelheid bouwstoffen binnen te krijgen, omdat ze gehecht zijn aan hun stukje vlees of omdat het eenvoudig te bereiden is.

Bakken, braden, stoven, smoren

Niet alleen het varken zelf is veelzijdig, ook zijn vlees is dat. Bakken, braden, grillen, roerbakken, koken, smoren, stoven: met varkensvlees kun je alle kanten op.

Op receptenplatform Smulweb vind je meer dan vierduizend verschillende recepten met varkensvlees. Wat maak jij vanavond klaar? Ga je voor de Indische smoor, een makkelijk broodje gyros of een uitgebreide jachtschotel met varkensvlees en appel?

Varkens_tegen_verspilling_gyros
009_Koffie_Smaak

Starbucks lanceert varkenssmaak koffiedrankje in China

Heb je ooit gedacht aan koffie met een vleugje varkensvlees? Starbucks maakt het mogelijk! Ter ere van het nieuwe maanjaar heeft Starbucks in China een verrassende latte gelanceerd met de smaak van varkensvlees.

Het nieuwe maanjaar is een traditionele feestdag in Azië. Volgens Starbucks zou de varkensvleeslatte “nieuwjaarstradities in de koffie brengen” en “onverwachte smaken” creëren. Wat erin zit? Saus met gestoofd varkensvlees, espresso, gestoomde melk met varkenssaus en stukjes varkensvlees erbovenop.

(Bron: ABC 7 Chicago)

Kiers_Varkens-tegen-Verspilling

Varkensspek: vet en vol smaak

“Vet is smaak,” weet topslager Gerjan Kiers, ook bekend als de Demoslager. Kiers is een autoriteit op het gebied van vlees en vleesbereidingen. Hij schreef de Vleesbijbel, is columnist voor Vleesmagazine en verzorgt gastlessen aan de Cas Spijkers Academie en de Hotelschool van Amsterdam. In 2022 verscheen zijn nieuwste boek getiteld Van kop tot staart: varken.

In een online slagerscollege vertelt Kiers op de voor hem kenmerkende en enthousiaste wijze uitgebreid over het spek van het varken. Waarom is het zo smaakvol? Bestaan magere spekblokjes eigenlijk wel? En wat is kinnebakkenspek, broekspek of Zeeuws spek precies?