Thema_06_Smaakvol_Vlees

Van kop tot staart

Van de kop tot de staart: van een varken is vrijwel elk deel eetbaar. Karbonades van de rug en schouders, speklappen van de buik, hamlappen van de billen en smakelijke varkenshaasjes van de onderrug. De poten en staart voegen extra smaak toe aan de erwtensoep. En de oren zijn gedroogd een heerlijke kauwlekkernij voor honden.

Ook de organen van varkens zijn eetbaar en smaakvol. In diverse Aziatische landen zijn de nieren, lever en testikels van varkens dan ook ware delicatessen.

Varkenshaas_Varkens-tegen-Verspilling

Nederlanders zijn gek op varkensvlees

Na kip en rund is varken de meest gegeten vleessoort in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van de POV, de Productenorganisatie Varkenshouderij. Van de ruim tweeduizend respondenten gaf meer dan 86% aan regelmatig een karbonade, speklap of varkensworst te eten. Zeventig procent eet twee of meer dagen per week varkensvlees, anderhalf procent trakteert zichzelf daar zelfs iedere dag op.

Op de vraag waarom vlees op tafel gezet wordt, zijn de respondent duidelijk: omdat ze het zo lekker vinden (83%). Ook kiezen veel mensen voor een maaltijd met vlees om zo een gevarieerde hoeveelheid bouwstoffen binnen te krijgen, omdat ze gehecht zijn aan hun stukje vlees of omdat het eenvoudig te bereiden is.

Bakken, braden, stoven, smoren

Niet alleen het varken zelf is veelzijdig, ook zijn vlees is dat. Bakken, braden, grillen, roerbakken, koken, smoren, stoven: met varkensvlees kun je alle kanten op.

Op receptenplatform Smulweb vind je meer dan vierduizend verschillende recepten met varkensvlees. Wat maak jij vanavond klaar? Ga je voor de Indische smoor, een makkelijk broodje gyros of een uitgebreide jachtschotel met varkensvlees en appel?

Varkens_tegen_verspilling_gyros
Kiers_Varkens-tegen-Verspilling

Varkensspek: vet en vol smaak

“Vet is smaak,” weet topslager Gerjan Kiers, ook bekend als de Demoslager. Kiers is een autoriteit op het gebied van vlees en vleesbereidingen. Hij schreef de Vleesbijbel, is columnist voor Vleesmagazine en verzorgt gastlessen aan de Cas Spijkers Academie en de Hotelschool van Amsterdam. In 2022 verscheen zijn nieuwste boek getiteld Van kop tot staart: varken.

In een online slagerscollege vertelt Kiers op de voor hem kenmerkende en enthousiaste wijze uitgebreid over het spek van het varken. Waarom is het zo smaakvol? Bestaan magere spekblokjes eigenlijk wel? En wat is kinnebakkenspek, broekspek of Zeeuws spek precies?