Europese Unie verspilt 153,5 miljoen ton voedsel per jaar

De Europese Unie verspilt veel meer voedsel dan het importeert. Dat blijkt uit een onderzoek van de klimaat-activistische organisatie Feedback EU. Volgens het onderzoek wordt elk jaar ongeveer 153,5 miljoen ton voedsel in de EU verspild, het dubbele van eerdere schattingen en 15 miljoen ton meer dan er binnenkomt.

De hoeveelheid tarwe die alleen al in de EU wordt verspild, is gelijk aan ongeveer de helft van de Oekraïense tarwe-export en een kwart van de overige graanexport van de EU, aldus de onderzoekers. Frank Mechielsen, directeur van Feedback EU: “In een tijd van hoge voedselprijzen en een crisis in de kosten van levensonderhoud, is het een schandaal dat de EU mogelijk meer voedsel weggooit dan het importeert. De EU heeft nu een enorme kans om wettelijk bindende doelen vast te stellen om de voedselverspilling van boer tot bord tegen 2030 te halveren om klimaatverandering aan te pakken en de voedselzekerheid te verbeteren.”

De wereldvoedselprijzen waren vorige maand 8% hoger dan een jaar geleden. Belangrijke oorzaak daarvan is de oorlog in Oekraïne. De prijzen van tarwe, maïs en sojabonen breken dit jaar zelfs de records van het hoogtepunt van de wereldwijde financiële crisis in 2008.

Elk jaar wordt naar schatting 20% ​​van de voedselproductie in de EU verspild, wat bedrijven en huishoudens in de EU € 143 miljard per jaar kost. Voedselverspilling is verantwoordelijk voor minstens 6% van de totale uitstoot van broeikasgassen.

Naar verwachting zal Brussel later dit jaar een voorstel indienen voor ’s werelds eerste wettelijk afdwingbare doelen om voedselverspilling tegen te gaan – 43 groene non-profitorganisaties hebben steun gegeven aan de oproep van de EU voor een vermindering van 50%.

Bron: The Guardian