Varken 05049
Hoe veelzijdig een varken echt is, bewijst het boek ‘Pig 05049’. Christine Meindertsma volgde een willekeurig varken, in dit geval varken 05049, vanaf de dag dat het geslacht werd.
In ruim vierhonderd pagina’s toont de maakster de vele consumentenproducten die werden gemaakt van dit ene varken. Van snoep en wijn, tot zeep en schuurpapier: jij bedenkt het, het varken levert het.
Schilderachtig mooi
Wist je dat …
… van de 17e tot 20e eeuw het specialisme ‘veestuk’ een belangrijke positie had in de schilderkunst? Op de schilderijen staan onder andere varkens centraal, vaak afgebeeld in een landschap of in stallen.
… er veel films zijn gemaakt waarin een varken de hoofdrol speelt, zoals Babe, Charlotte’s Web en Gunda?
… het varken een bijzondere rol speelde in het leven van de heilige Antonius? De heilige Antonius wordt daarom in de kunst altijd weergegeven op of bij een varken.
… hoewel het varken een intelligent en sociaal dier is hij binnen het Tibetaans Boeddhisme juist symbool staat voor onwetendheid?
Deze feitjes en meer wetenswaardigheden over varkens (en andere dieren) in de kunst en cultuur vind je in het virtuele Dierenmuseum.
The Pig Story: het ware verhaal
Het ware verhaal over de varkenshouderij in Nederland is anders dan het verhaal dat de media ons dagelijks voorschotelen. Met die gedachte hebben Nederlandse varkenshouders in samenwerking met de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) The Pig Story in het leven geroepen.
The Pig Story neemt het voortouw om de samenleving te bereiken met positieve activiteiten en nieuwsberichten over de varkenshouderij. Zo wordt er in centra van diverse grote steden het Ware Verhaal verteld, verschillende varkensboerderijen stellen hun bedrijf het hele jaar door open voor publiek en bij andere zijn schoolklassen welkom voor een educatief bezoek.
Slapen tussen de varkens
Je eigen varken adopteren, overnachten tussen de varkens: het kan allemaal op de PorcusCampus. Dit recreatieve kenniscentrum voor mensen én varkens is opgericht door de familie Rooijakkers in het Brabantse Aarle-Rixtel.
Bezoekers van PorcusCampus kunnen verschillende varkensrassen bezichtigen. Daarnaast is het mogelijk zelf eigenaar te worden van een van de aanwezige varkens. Je kunt dan zelf bepalen wat je met het varken wilt doen, bijvoorbeeld een nestje fokken, eigen vlees produceren of het dier houden als knuffelvarken. Ook kun je overnachten bij PorcusCampus. Op de eerste verdieping van de stal bevinden zich zeven luxe hotelkamers, van waaruit je goed zicht hebt op de varkens.
Varkenspaleis
Laten zien hoe leuk het houden van varkens is. Dat is het doel van Piggy’s Palace in het Overijsselse Bathmen. Op twee locaties houdt de familie Stegink in totaal vijfhonderd zeugen en tweeduizend biggen.
Een deel van de varkens staat op stal, een ander deel loopt buiten. Daar hebben ze de beschikking over grote modderpoelen en zelfs heuse glijbanen. Bezoekers zijn welkom om biggetjes te knuffelen of zelfs te zwemmen tussen de varkentjes. Onder de naam PiPaPorc verkoopt Piggy’s Palace eigen varkensvleesproducten.
Van varkenshaar worden allerlei handige dingen gemaakt!
Denk aan kwasten, penselen en zelfs schoenborstels.
Vandaag de dag worden de meeste kwasten van synthetische vezels gemaakt. Maar ook varkenshaarkwasten en penselen worden nog steeds verkocht. Varkenshaar is de meest gebruikte natuurlijke haarsoort. De sterkste en beste haren voor gebruik in borstels zijn de rugharen, omdat de onderste haren en de haren van de flank van het varken afslijten of breken door het liggen.
Varkenshaar is een natuurlijk wonder op zich en heeft een aantal unieke eigenschappen, waardoor het de ultieme grondstof is voor de verfkwast. Varkenshaar is dikker, sterker en elastischer dan ieder ander dierlijk haar. Eén enkele varkenshaar kan meer dan 2 kg dragen zonder te breken.
Varkens in boeken: Animal Farm
Er is een ruim assortiment aan boeken over varkens. Een van de bekendste boeken waar varkens een hoofdrol spelen is het boek Animal Farm.
Het verhaal is een fabel ofwel sprookje, waarin na een revolutie op de boerderij de varkens de touwtjes in handen nemen. De dieren willen een beter leven op de boerderij en niet meer als slaaf van de mensheid fungeren. Echter wordt het leven op de boerderij eerder slechter als beter met de varkens aan de 'macht’. De varkens hebben langzaam de regel ingevoerd: alle dieren zijn gelijk, alleen zijn sommige dieren meer gelijk dan andere.
Het boek, geschreven door de Brit George Orwell, wordt gezien als een klassieker en is ook meerdere keren verfilmd.